Sssssttt...... en luister!
Geen wifi. Nog niet zo lang geleden was dat een frustrerende mededeling. Nu maken cafés reclame met wifi-vrije zones. Natuurgebieden pronken met slecht mobiel bereik. De nieuwste apps helpen je juist om even niet verbonden te zijn met de rest van de wereld. Nu altijd en overal informatie op je af komt, kan stilte voelen als een weldadig bad.
Maar stilte is meer dan een luxe. Momenten van bezinning zijn een bron van inspiratie en creativiteit. Ze helpen ons prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Tegelijkertijd kan stilte ongemakkelijk zijn. Niets leidt ons dan nog af van gevoelens en gedachten die we liever niet onder ogen zien. Misschien dat het ook daarom soms zo moeilijk blijkt even stil te staan.
De kracht van stilte
Initiatives of Change (IofC) gelooft in de kracht van stilte en reflectie als een vast onderdeel van ons leven. IofC is ervan overtuigd dat positieve verandering in de maatschappij begint bij onszelf. Veranderingen in persoonlijke motieven en gedrag dragen bij aan een positieve ontwikkeling in de wereld. Een vast moment van stilte en reflectie kan ons helpen hierbij stil te staan. Door te luisteren naar wat er in ons leeft en na te gaan welke volgende acties we willen nemen, klein of groot.
Al meer dan negentig jaar hebben mensen van IofC daarom ervaring opgedaan met het regelmatig houden van stille tijd. Dit is een persoonlijk ritueel, waar iedereen op zijn eigen manier invulling aan geeft. Toch zijn er uit al die ervaringen een aantal handvatten te destilleren, die kunnen helpen om stilte en reflectie een vaste plek in je leven te geven. Juist omdat dit vaak niet vanzelf gaat.
Vijf tips
1. Maak van stilte een dagelijkse routine
Luisteren naar onze innerlijke stem doen we allemaal al. Vaak is het onbewust. Misschien krijg je een idee tijdens een wandeling, of onder de douche. Dit blijken meestal handige inzichten. Toch nemen we doorgaans niet de moeite om van dit luisteren een vaste gewoonte te maken.
Door wel regelmatig te luisteren naar wat er van binnen leeft, wordt het steeds makkelijker. Wat je aandacht geeft, groeit. Als stilte en reflectie een vast onderdeel van je dagelijks leven worden, zal het ook buiten die vaste momenten steeds makkelijker worden bij jezelf te rade te gaan.
2. Creëer je eigen ritueel
Een vast ritueel helpt je om de gewoonte vol te houden. Iedereen is anders. Blijf flexibel en zoek tot je een vorm hebt gevonden die voor jou werkt.
Het kan helpen een vast moment op de dag te kiezen. Veel mensen kiezen de ochtend. Het moment voordat de dag losbarst en andere verplichtingen je aandacht opeisen. Je kunt het vergelijken met een orkest: dat stemt ook eerst de instrumenten voor het gaat spelen.
Zoek een prettige plek. Een plaats waar je rustig kan zijn en niet wordt gestoord. Zorg dat je in ieder geval vijftien minuten achter elkaar de tijd hebt om stil te zijn en van binnen stil te worden.
Sommige mensen beginnen met het lezen van een inspirerende tekst. Anderen houden een meditatie, doen een ademhalingsoefening of beginnen met het drinken van een warm kopje thee. Velen gebruiken hierbij hun eigen spirituele traditie.
3. Schrijf je gedachten op
Alle gedachten mogen er zijn. Veroordeel ze niet, maar schrijf ze op. Ook als je eerst een boodschappenlijstje in je hoofd krijgt. Schrijven zorgt ervoor dat je het onthoudt. En maakt je hoofd vrij voor nieuwe, creatievere gedachtes. Wees open voor wat er in je opkomt, laat je verrassen en ga de confrontatie niet uit de weg. Dit moment is als een vrije brainstorm, alles is goed.
Dit is ook een goed moment om te reflecteren op je eigen leven en gedrag. Zijn er idealen en waarden die in het gedrang zijn? In hoeverre stroken je acties met de normen waar je achter staat? Zijn er dingen, klein of groot, die je eigenlijk anders zou willen doen? Welke veranderingen kun je zelf beginnen? En met welk eerste stapje?
4. Evalueer je ideeën
Tijd en energie zijn beperkt. Lees nog eens wat je hebt opgeschreven. Welke van al je ideeën en gedachten zijn op dit moment belangrijk? Zijn er ideeën die je wilt opvolgen? Inzichten die vragen om een actie? Vraag je af of het haalbaar is. Is het wel iets waar jij wat aan kan doen? Heb je er de energie en tijd voor?
Het kan helpen met anderen over je ideeën te praten. Soms weet je niet wat je met een idee moet. Is je intuïtie juist? Door er over te praten met iemand wiens oordeel je vertrouwt, kan je je gedachten scherpen. Ook je eigen spirituele traditie kan je helpen om te onderscheiden wat belangrijk is.
5. Neem actie
Heb je bedacht dat het goed zou zijn om met iemand te praten? Wil je een initiatief nemen? Besef je dat je meer rust nodig hebt? Wil je je laten horen over een onderwerp dat je aan het hart gaat? Heb je het gevoel dat je iemand excuses aan moet bieden? Wat ook het idee is geweest dat je had, probeer het op te volgen. Door gehoor te geven aan wat je hebt bedacht, zal je sneller weer nieuwe ideeën krijgen.