Overslaan en naar de inhoud gaan

Van contractarbeiders naar gemeenschapsbouwers

Datum

In 2024 startten Initiatives of Change en Stichting Sociëteit Tagore een bijzonder initiatief om het Surinaams-Hindostaanse koloniale verleden te onderzoeken. Dit project bracht verschillende perspectieven samen en opende de dialoog over hoe deze geschiedenis nog altijd doorwerkt in het heden.

Tijdens de bijeenkomst gaven Natasha Mohamed Hoesein, wethouder in Rotterdam, en Chandra Kamps, trouwambtenaar en ondernemer, inspirerende inleidingen. Zij deelden hun inzichten over hoe Hindostaanse vrouwen in Nederland hun eigen weg vinden terwijl zij zich verhouden tot hun historische achtergrond.

Na deze krachtige verhalen volgde een verdiepende dialoog, begeleid door Dialoog in Den Haag. Het gesprek bood nieuwe perspectieven en hielp deelnemers om de impact van dit gedeelde verleden beter te begrijpen.

Historische Feiten

  • Aankomst in Suriname: Op 5 juni 1873 arriveerde het eerste schip, de Lalla Rookh, met Hindostaanse contractarbeiders in Suriname. Deze dag wordt nu herdacht als Hindostaanse Immigratiedag.
  • Roots in India: Tussen 1873 en 1916 kwamen ongeveer 34.000 arbeiders uit Brits-Indië (voornamelijk uit de regio’s Bihar en Uttar Pradesh) naar Suriname om op plantages te werken na de afschaffing van de slavernij.
  • Keuzes na het contract: Ongeveer een derde van de arbeiders keerde terug naar India, terwijl de meerderheid een nieuw bestaan opbouwde in Suriname, waar hun cultuur een belangrijk onderdeel werd van de samenleving.
  • Culturele erfenis: Hindostanen brachten hun taal, religie (Hindoeïsme en Islam), muziek en traditionele feesten zoals Divali en Holi met zich mee, die tot op de dag van vandaag worden gevierd.
  • Migratie naar Nederland: In de jaren ‘70 verhuisden veel Hindostanen naar Nederland, met name naar Den Haag, dat inmiddels een cultureel centrum is voor de Hindostaanse gemeenschap.

Deze geschiedenis verbindt, inspireert en moedigt aan tot verdere dialoog. 

Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten rondom het koloniaal verleden? Houd dan onze agenda in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Of stuur een mail naar Shereen Siwpersad: shereen.siwpersad@iofc.nl

Foto's Bijeenkomst 2024