Overslaan en naar de inhoud gaan

In memoriam Agatha Geertruida Wilhelmina van Walré de Bordes

Datum

Bellevue Genève 25 maart 1924 – Den Haag 21 februari 2017

Agathe van Tetterode werd geboren in Bellevue bij Genève, waar haar vader Jan de Bordes van 1921 tot 1937 voor het secretariaat van de Volkenbond werkte, onder andere als lid van de Financiële Commissie. Tijdens de dankdienst voor haar leven op 27 februari in de Duinzichtkerk in Den Haag blikte haar jongere broer Cees terug op haar jeugd. Ze was de middelste in het gezin, met twee oudere zussen en twee jongere broers.

Vlak voordat het gezin in 1937 terug zou verhuizen naar Nederland overleed haar zusje Tonya, wat een diepe indruk op haar maakte. Terwijl in de oorlog haar vader burgemeester was van Middelburg, volgde Agathe in Den Haag de tuinbouwschool. Na de oorlog deed ze een opleiding tot Marva, waarna ze 15 maanden op het Nederlandse Marine Hoofdkwartier  in Londen werkte.

Haar bezoek in de zomer van 1947 aan het conferentiecentrum van Morele Herbewapening, sinds 2001 Initiatives of Change geheten, in Caux, veranderde de richting van haar leven. Van toen af aan heeft ze al haar tijd gegeven aan deze beweging. Eerst alleen en na haar huwelijk in 1965 samen met Dick van Tetterode.

Lotty Wolvekamp, goede vriendin van Agathe, die veel met haar heeft samen gewerkt in het kader van Morele Herbewapening/Initiatives of Change en die haar vooral in de laatste jaren intensief heeft begeleid, noemde Agathe de stille, stuwende kracht achter haar man Dick. Ze memoreerde hoeveel Dick en Agathe samen voor mensen betekend hebben. Wat hen kenmerkte was hun enorme trouw.

Dick had bijvoorbeeld in de jaren na de oorlog in het kader van Morele Herbewapening gewerkt met mensen in het Ruhrgebied. Tijdens de dankdienst voor Dick, op 30 oktober 2013, ook in de Duinzichtkerk en ook geleid door dominee Corrie van Duinen, vertelde zijn collega en strijdmakker Aad Burger over deze acties. Dick’s vrienden werden ook Agathe’s vrienden en samen zochten zij hen op.

Agathe vergezelde Dick op vele reizen. Vaak werd hij gevraagd om als arts mee te gaan met rondreizende groepen van Morele Herbewapening. Zo hebben zij samen de Europese groep jongeren begeleid die met de show ‘Anything to Declare’ van 1969 tot 1971 door Azië reisde. In die periode bezochten ze ook Indonesië. Dit was het begin van een langdurige relatie met dat land. Tussen 1970 en 1998 brachten zij er een zevental bezoeken, variërend van drie tot acht maanden. Mensen die zich wilden inzetten voor de gedachten van Morele Herbewapening probeerden ze te steunen en te bemoedigen. Met de vele vrienden daar hebben ze altijd contact gehouden. Kinderen van hen vonden een thuis bij hen als ze in Nederland kwamen.

Veel heeft Agathe betekend voor het ontmoetingscentrum annex kantoor van Morele Herbewapening aan de Amaliastraat 10 in Den Haag. Na de verbouwing van het pand in 1972 waren Dick en zij de eerste bewoners. Zij woonden er tot 1976. Maar ook daarna bleef Agathe er veel werk verzetten.

Vervolgens waren Agathe en Dick met anderen verantwoordelijk voor het centrum van Morele Herbewapening aan de Berkenlaan 1 in Wassenaar, totdat het in 1991 verkocht werd.

Aan een onbaatzuchtig leven is nu een eind gekomen, zei ds. Van Duinen in haar preek. Een leven dat vraagt: ‘Wat wilt Gij dat wij voor u doen?’ Boven de rouwkaart stond ‘Met Jezus als je beste vriend zul je nooit iets te kort komen’. Het is een hart onder de riem voor de zachtmoedigen. Maar aan de andere kant ook een opdracht, om goed te doen in Jezus’ naam. Vanuit dat geloof en met die opdracht leefde Agathe.

Hennie de Pous-de Jonge