Willem Jansen, programma coördinator bij Nederland, was van 6 augustus tot 2 september te gast bij IofC Indonesië (zie foto rechts). De dialoog voeren over het Nederlands-Indische koloniale verleden was één van de doelen van dit werkbezoek. Hoe speelt dat verleden door in de verhoudingen tussen Indonesië en Nederland nu? Wat zie je terug in het straatbeeld van het verleden? En: zitten de jongere Indonesiërs na 77 jaar wel te wachten op excuses vanuit ‘Belanda’?
Onlangs maakte minister-president Mark Rutte opnieuw zijn excuses voor het excessieve geweld tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en het vergeten leed onder voormalige KNIL-militairen. Rond dezelfde tijd, ter gelegenheid van de Nationale Indië herdenking op 15 augustus, was de Indonesische ambassadeur voor het eerst uitgenodigd om een krans neer te leggen bij het Indië monument in Den Haag. Dat lag bij sommige groepen Indische-Nederlanders nogal gevoelig. Eerder had koning Willem-Alexander in Indonesië zelf, staande naast President Joko Widojo, excuses aangeboden voor koloniale misstanden. Deze hernieuwde aandacht voor het koloniale verleden maakt veel los in Nederland. Maar hoe gevoelig ligt die geschiedenis eigenlijk in Indonesië zelf?
Fort Vredeburg, Fort Rotterdam, en watermanagement in een regenwoud
In de steden die ik bezocht kun je niet heen om de tastbare herinneringen aan de koloniale tijd. De binnensteden van Yogyakarta, Bandung op Java en Makassar op Sulawesi zijn van koloniale gebouwen vergeven. Op deze plekken vind je typisch een VOC-handelsgebouw, een fort (benteng) en een koloniale kerk, met andere woorden, een cluster van de symbolen van economie, macht en religie. Op de muur van de kerk in Yogyakarta staan grote bijbel teksten gekalkt. Het meubilair is origineel koloniaal. Tegenover de kerk ligt ‘Fort Vredeburg’ met kanonnen met VOC-insignes die gericht staan op het paleis (kraton) van de sultan.
Een gigantisch park aan de rand van Bandung laat zien hoe geweldig de natuur er hier ooit uitzag. Even dieper in dit stuk regenwoud, loop je dwars door een tunnel die de Nederlanders door vulkanisch gesteente hebben laten uithakken. Iets verderop lijkt de door Nederlanders aangelegde waterkrachtcentrale nog helemaal intact. De waterval dient als stroomvoorziening. In hartje Makassar op Sulawesi bezoeken we ‘Fort Rotterdam’. Peperdure specerijen als indigo, kaneel, en suiker werden hier naartoe gebracht om via de Straat van Makassar te worden verscheept naar dat andere Rotterdam aan de Noordzee.