Dit stuk is vertaald vanuit Initiatives of Change International. We publiceren het omdat IofC Nederland meerdere malen het initiatief Agents for Social Change van Waadia Khoury heeft gesteund via een donatieactie. Agents for Social Change is een initiatief dat leraren in staat stelt om, naast hun rol in het onderwijs, actief bij te dragen aan positieve maatschappelijke veranderingen en beleidsverbeteringen.
‘Het woord ‘vrede’ horen we vaak, maar ‘gerechtigheid’ nauwelijks. Toch is vrede de vrucht die groeit aan de boom van gerechtigheid’ - Peter Shambrook op het Forum Normandie pour la Paix, waar 7000 deelnemers aanwezig waren, van wie de helft jonger dan 25 jaar.
‘De ander ontmoeten is belangrijk. De ander begrijpen is essentieel, omdat het ons veel verdriet kan besparen. Geweld leidt alleen maar tot meer geweld. Het was cruciaal om deze vicieuze cirkel te doorbreken’ - Assaad Chaftari, Fighters For Peace.
In een wereld die voortdurend wordt geconfronteerd met verwoestend geweld en bloedvergieten, vormen de huidige conflicten – vaak geworteld in decennia van onrecht en ontkenning – een ernstige bedreiging voor de mondiale veiligheid en stabiliteit. Deze conflicten verwoesten levens en veroorzaken pijn en leed op alle niveaus van de samenleving.
Een jong team van Initiatives et Changement France was aanwezig op het recente vredesforum Normandie pour la Paix. Ze organiseerden een sessie over het belang van verantwoordelijkheid als basis voor het opbouwen van vrede. Onder leiding van de Zwitserse journalist Richard Werly luisterden 250 studenten en docenten aandachtig naar Assaad Chaftari, voormalig inlichtingenofficier in de Libanese Militie tijdens de Libanese Burgeroorlog (1975-1990) en oprichter van Fighters For Peace.
‘Ik was ooit een gewone student, net als jullie,’ vertelde Chaftari. ‘Totdat ik in een oorlog terechtkwam waarin de ander als vijand moest worden uitgeschakeld.’ Chaftari’s keerpunt kwam ‘na een pad vol bloed en vernietiging’, toen hij besloot, na jaren van innerlijke strijd, om zijn ‘vijand’ als een mens zoals hijzelf te zien en verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden. Hij bood zowel individueel als publiekelijk zijn excuses aan. Gebaseerd op zijn ervaring benadrukte hij de essentiële rol van verantwoordelijkheid, empathie en bruggen bouwen bij het bevorderen van vrede.
Wadiaa Khoury op het Normandie pour la Paix vredesforum
In dezelfde sessie presenteerde de Libanese universitair docent Dr. Wadiaa Khoury haar programma Teachers As Agents of Social Change, dat docenten in Libanese scholen wekelijks ondersteunt, waar momenteel veel binnenlandse vluchtelingen aanwezig zijn. Ze sprak over de steun die nodig zal zijn voor de docenten en moeders in Gaza. ‘Wij zijn docenten die de grote taak van verzoening en hervorming op ons hebben genomen.’
Peter Shambrook op het Normandie pour la Paix vredesforum
Daarna sprak de Britse historicus Peter Shambrook, verbonden aan het Balfour Project, die Groot-Brittannië’s historische verantwoordelijkheid voor de tragedie in het Nabije Oosten schetste. Hij stelde dat de weg vooruit ligt in het toepassen van drie stappen: erkenning van het onrecht, verantwoordelijkheid en acceptatie van de ander.
De grootste regionale krant, Ouest France, publiceerde een artikel van 1300 woorden over Assaad Chaftari met als kop: ‘De Libanese ex-strijder is een vredestichter geworden.' Andere bijeenkomsten vonden plaats in Versailles op uitnodiging van de burgemeester.
Ondertussen hebben een aantal Israëlische activisten, waaronder voormalige diplomaten die zich lieten inspireren door Zuid-Afrika onder Mandela, krachtige verklaringen afgelegd in Frankrijk. Zij stellen dat de escalatie van geweld door premier Netanyahu ingaat tegen de eigen belangen van Israël. Zoals Elie Barnavi, voormalig Israëlisch ambassadeur in Frankrijk, schrijft in Le Monde: ‘De-escalatie zou het mogelijk maken om een diplomatiek proces op gang te brengen dat gericht is op het herstel van de soevereiniteit van de Libanese regering over haar gehele grondgebied. Het "prijskaartje" daarvoor zou de hervatting van vredesonderhandelingen met de Palestijnen zijn. Ik had gehoopt dat Frankrijk het initiatief zou nemen. Dat hoop ik nog steeds.’
Martine and Spencer Brown
Vertaald door Shereen Siwpersad