Overslaan en naar de inhoud gaan

Kan alleen de wetenschap het klimaatprobleem oplossen?

Datum

Tiny houses. Gemoderniseerde vliegtuigen. High-tech windmolens. Software die duurzame irrigatiesystemen ontwerpt. De Technische Universiteit Delft (TUD) is dé plek voor groene innovatie. Ook kun je op campus The Green Village bezoeken, een openluchtlaboratorium waar door studenten gemaakte duurzame, technische hoogstandjes te bewonderen zijn. Verder zijn er verschillende groene studenteninitiatieven, zoals TU Delft Green Office en Students4Sustainability. Beide groepen zetten zich in voor de verduurzaming van de universiteit en het curriculum.
 

Naast mijn werk bij Initiatives of Change Nederland (IofC NL), freelance ik ook als docent Academische Vaardigheden (AV) bij de TUD. Tijdens AV leren studenten om enthousiast te presenteren, schrijven en debatteren over hun ideeën rondom innovatie en techniek. Duurzaamheid komt vaak aan bod. Het is fantastisch om op een plek te werken waar energieke en optimistische studenten hard meedenken over oplossingen. Maar is duurzaamheid echt slechts a design challenge, oftewel een uitdaging voor ontwerp en techniek, zoals de bekende Deense architect Bjarke Ingels claimt? Of moeten we vooral ons gedrag veranderen? In het kader van IofC’s duurzaamheidsinitiatief Doe Groen!, medegefinancierd door de Nederlandse vertegenwoordiging van de EU, gingen we op 16 en 17 februari met TUD studenten in gesprek.

Tijdens de Duurzaamheidsdagen hebben we onze fototentoonstelling laten zien in de TU Delft Library. Deze fototentoonstelling, een product van Buro EU, toont portretten van Haagse jongeren en hun ideeën over klimaat en duurzaamheid. Ook nodigden we de studenten uit om mee te spelen met het Duurzaamheidsspel, speciaal ontwikkeld door studenten Creative Business van InHolland. Het spel leverde mooie gesprekken en resultaten op. ‘Ik doe eigenlijk niet zoveel aan duurzaamheid. Dat zou ik eigenlijk wel moeten doen’, vertelde meer dan een beschaamde student ons vooraf. Toen we hierop doorvroegen, bleek dat veel studenten ongemerkt tóch meer aan duurzaamheid doen dan ze vooraf dachten. Zo zeiden ze dat ze vaker vegetarisch eten en alleen maar met de trein reizen en bewust niet met het vliegtuig.

Ook hadden we leuke gesprekken met de studenten over hun eigen ideeën rondom duurzame innovatie. Een master student vertelde ons dat hij onderzoekt of de CO2 uitstoot van vliegtuigen kan worden verminderd door een radicaal herontwerp van dit voertuig. Een andere student verdiepte zich in het vervaardigen van duurzame bouwmaterialen. Uit de gesprekken bleek dat veel studenten een grote interesse hadden in technische en duurzame innovatie. Toch vonden ze het moeilijk om op persoonlijk vlak hun gedrag te verduurzamen. Ze waren het echter niet eens met de claim van Ingels dat alleen de wetenschap het klimaatprobleem kan oplossen. Ja, de wetenschap kan oplossingen aanreiken, maar we moeten ook ons gedrag individueel verduurzamen, zeiden ze. Niet alleen jongeren, maar ook de vorige generaties.

Om deze persoonlijke slag te maken biedt IofC een aantal vervolgactiviteiten, zoals een bezoek aan het sociaal-ecologische woonproject Groene Mient en een veganistische kookworkshop. Ondertussen hebben we zo’n 70 TUD studenten gesproken en een aantal hebben zich aangemeld om uitgenodigd te worden voor de vervolgactiviteiten. Ook zijn we in gesprek met Maker Fair Delft, een festival voor duurzame innovaties, om Doe Groen! feestelijk af te sluiten. Kortom: we praten graag verder met deze studenten tijdens het festival!

Wil je je ook aanmelden voor de vervolgactiviteiten van Doe Groen!? Houd onze projectpagina en agenda in de gaten of stuur een mailtje naar Elly Stigter.

Door Shereen Siwpersad.