Overslaan en naar de inhoud gaan

Is het tijd voor een nieuwe Haagse vredesconferentie?

Datum

Meld je hier aan voor het symposium!

125 Years Human Rights Culture in The Hague: Evolving Human Rights

Vorig jaar, 2023, vierden we het 75-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948). Dit jaar, 2024, staat in het teken van het 125-jarig bestaan van de Haagse Vredesconferentie (1899). Op 22 september organiseert Initiatives of Change in samenwerking met Just Peace een mini-symposium. Dit ter gelegenheid van de Open Dag van organisaties zoals het Vredespaleis, het Internationaal Gerechtshof en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (Engels: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) in de Vredesweek. Aan de Amaliastraat 10 spreken drie inleiders over de geschiedenis, het heden en de toekomst van internationaal humanitair oorlogsrecht en klimaatrechtvaardigheid in de stad van Vrede en Recht.

Jan-Paul Heering over Hugo de Groot

Jan-Paul Heering is advocaat bij de Hoge Raad en houdt kantoor aan het Lange Voorhout. Hij promoveerde op een proefschrift over Hugo de Groot (1583-1645), de grondlegger van de wetenschap van het internationaal recht. Hugo de Groot schreef over het oorlogsrecht, vrede en de vrije zee. Zijn carrière begon in Den Haag. Wat fascineert Heering in ‘Grotius’? Wat betekent zijn denken voor de ontwikkeling van het internationaal recht? Zijn er in het werk van Grotius ook aanwijzingen te vinden voor wat later het internationaal humanitair recht of oorlogsrecht zou gaan heten? Is volgens Heering oorlog eerder de regel en vrede de uitzondering?

Benjamin Duerr: De Droom van Den Haag

In 2024 verscheen ‘De Droom van Den Haag: De Haagse Vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde’ van de Duits-Nederlandse diplomaat en schrijver Benjamin Duerr. Hij is deze middag onze tweede inleider. In zijn fascinerende boek neemt Duerr ons mee in de droom en de realiteit van de hoofdrolspelers van de twee Haagse vredesconferenties in 1899 en 1907. Zo stelt hij het idealisme van de beroemde vredesactiviste Bertha von Suttner tegenover het realisme van de ex-marinier Alfred Mahan. Mahan vond dat als je vrede wilt, je op oorlog moet voorbereiden. Suttner wilde oorlog niet alleen met wetten en regels proberen te beteugelen zoals op de Haagse Vredesconferenties gebeurde, maar hem helemaal uitbannen, zoals eerder met de slavernij gebeurde.

Henrieke Buenger over klimaatrechtvaardigheid

Uit de Haagse Vredesconferentie is het Permanent Hof van Arbitrage voortgekomen. Dat instituut zetelt nu samen met het in 1946 opgerichte Internationaal Gerechtshof in het Vredespaleis. In stilte worden daar nog steeds vele oorlogen en conflicten voorkomen. Bij het Internationaal Gerechtshof zoekt de jongerenorganisatie World’s Youth for Climate Justice (WYCJ) een Advisory Opinion bij de hoogste wereldrechter. Henrieke Buenger is hier actief. Op 22 september komt zij vertellen hoe haar organisatie mensenrechten en klimaatrechtvaardigheid verbindt. Wat kan het Gerechtshof doen om wereldwijd partijen te verplichten intergenerationele mensenrechten te bevorderen en de klimaatcrisis te bezweren?

Op weg naar de derde Haagse Vredesconferentie?

Via de wetenschap van Hugo de Groot over internationaal recht en internationaal humanitair oorlogsrecht, naar toekomstige rechten voor de natuur: universele rechten voor alles wat leeft dus. ‘Evolving human rights’, oftewel, een zich ontvouwende mensenrechtencultuur. Is dit wensdenken in een wereld met nauwelijks te beteugelen oorlogen? Zoals ik onlangs een grote groep studenten internationaal recht hoorde twijfelen: kunnen we nog wel geloven in het internationale recht? Of maakt de algemene historische ontwikkeling ‘van vrede door recht’ ons optimistischer? Is het niet de hoogste tijd voor een derde Vredesconferentie in Andrew Carnegie’s ‘Tempel van de Vrede’ aan het eind van de Scheveningseweg?

Willem Jansen