Overslaan en naar de inhoud gaan

Haags Groene Inspiratiepad

Datum

Scroll naar beneden voor de foto's. Zweef met de muis over de foto om de fotobijschrift te zien.

‘Ik vind dat het gewoon moet,’ zei broeder Frans, doelend op de openstelling van de stadskloostertuin voor het Groene Inspiratiepad. Op 5 oktober vond deze dag voor het eerst plaats.

Geloven in Groen

De werkgroep Geloven in Groen van de Haagse Gemeenschap van Kerken, initiatiefnemer van deze dag, wil graag dat mensen zien wat er op het gebied van duurzaamheid in de stad wordt ontwikkeld en hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een groene stad.

Buurt- en kerkhuis Bethel, de Haagse Quakers, de Christus Triomfatorkerk, de Kloosterkerk, de Lukaskerk en de Maranathakerk hebben, samen met vele anderen, het plan voor deze dag uitgewerkt. Ook de As-Soennah moskee en initiatieven zoals de Groene Mient, Lekker Nassûh, de Energiekas, Partij voor de Dieren en Stadsoase Spinozahof openden op 5 oktober hun deuren. Met activiteiten zoals een kledingruilbeurs, een repaircafé, verpakkingsvrije voedingsmiddelen en energieneutraal wonen werd getoond wat er kan worden gedaan om Den Haag leefbaar te houden. Ook werden gespreksrondes en workshops gehouden, waaronder het instuderen van milieuliederen door koor Jan en Alleman, met als doel bewustwording te creëren.

Een roos planten

In de Tuin van Geloven van het Stadsklooster, die honderd verschillende bomen telt en bescheiden beeldengroepen bevat die getuigen van een ruimhartige kijk op vele geloofsrichtingen, kortom een spirituele oase van rust en een prachtig voorbeeld van vergroening in de stad, plantte broeder Frans samen met Robert Barker, wethouder Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu, een roos. Zo werd de aftrap gegeven voor het Groene Inspiratiepad.

Kruidenthee en informatietafel

In de Kloosterkerk gaven een IVN-gids en een student Kruidengeneeskunde een workshop over het maken van thee met verse of gedroogde kruiden uit de nabije omgeving. Het aanbod van deze kruiden was enorm en mooi gerangschikt op naam, vergezeld van een stukje biologisch gebak van streekproducten.

De bibliotheek presenteerde op haar boekentafel een collectie groene boeken, waaronder het net verschenen boek ‘Hemels groen; nieuw licht op duurzaamheid als bijbels thema’. VELT was aanwezig voor ideeën over de groenten van het seizoen en hoe je daar ecologisch verantwoorde gerechten mee kunt maken.

Flesjes die opnieuw met water gevuld kunnen worden

In de As-Soennah moskee komen wekelijks duizenden gelovigen bijeen. Tot voor kort kreeg iedereen bij binnenkomst een plastic wegwerpflesje met water. Vaak bleven flesjes half leeggedronken staan, wat veel water verspilde. De profeet Mohammed leert dat je zuinig om moet gaan met water, en daarom zijn in de moskee flesjes uitgedeeld die kunnen worden hergebruikt, zodat mensen ze thuis steeds opnieuw kunnen vullen. De moskee zelf is een voorbeeld van verduurzaming, met uitsluitend ledverlichting en geïsoleerde muren en plafonds.

Stadsoase Spinozahof

In de Stadsoase Spinozahof vond de afsluiting van de dag plaats, met reflectie en muziek. De Stadsoase Spinozahof was in 2010 nog een braakliggend terrein dat door velen als afvalbelt werd gebruikt. Marianne van Edixhoven en vele buurtgenoten met zeer uiteenlopende achtergronden hebben hun krachten gebundeld en van dit stukje Den Haag een prachtig groen paradijsje gemaakt. Dat biedt hoop voor hen die de stad willen vergroenen.

Ideeën

De deelnemers aan de dag konden in de Stadsoase Spinozahof boekenleggers volschrijven met hun suggesties over hoe het nog beter kan. De hoop is dat deze dag inspireert tot gezamenlijk optrekken naar een gezond, leefbaar en vooral groen Den Haag.