Overslaan en naar de inhoud gaan

Geestelijk gezond blijven in oorlogstijd

Datum

Geestelijk gezond blijven in oorlogstijd, staat er boven de jongste nieuwsbrief van het team van Solidarity in Action. Na twee en een half jaar van oorlog is de samenleving in Oekraïne uitgeput. Dit signaal krijgt het team van hun vrienden en contacten aldaar. De meedogenloze strijd heeft niet alleen effect op de mensen aan het front, maar ook op vrijwilligers, humanitaire werkers en zorgverleners.

Gelukkig is er het ecologische gemeenschapshuis in Baranivka, een dorp gelegen tussen Kharkiv en Kyiv. Tot februari 2022 werd dit centrum gebruikt voor training in de grondslagen van vrijheid en democratie (programma Foundations for Freedom, gelieerd aan IofC), geweldloze communicatie, dialoog tussen Oekraïens en Russisch sprekende inwoners. Na de invasie op 24-2-2022 werd het een toevluchtsoord voor ontheemden en een plek waar mensen geestelijk kunnen bijtanken.

Het team van Solidarity in Action kent elkaar vanwege dit centrum in Baranivka. Ze hebben meegeholpen bij de oprichting ervan en waren betrokken bij de activiteiten daar. Nu voeren ze actie om dit centrum op te knappen en uit te breiden, zodat het voor meer mensen gebruikt kan worden. Ze willen hun Oekraïense vrienden in staat stellen om dit nog meer een toevluchtsoord te maken, waar mensen tot rust kunnen komen. Een klein paradijsje waar je geen sirenes hoort, waar mensen zich creatief en artistiek kunnen uiten, in de moestuin kunnen werken, zich verbonden kunnen voelen met de natuur, hun geestelijke gezondheid terug kunnen krijgen. Een glimp van het leven in vredestijd.

De Oekraïense Hanna, de huidige leidster van het centrum, en de Duitse Eva, een van de 8 oprichters van Solidarity in Action, gaan samen een retraite geven aan 15 vrouwen. Om het centrum, dat bestaat uit verschillende huizen, daarvoor klaar te maken, en voor vele retraites daarna, vragen ze onze hulp. Het gaat bijvoorbeeld om de aanschaf van matrassen, dekens, kussens en lakens. Het dak van de eetkamer moet gerepareerd worden. Ze willen de toegangsweg naar het huis, die in zeer slechte conditie is, opknappen.

Het team van Solidarity in Action en de bewoners van het huis in Baranivka zijn dankbaar voor de hulp tot dusver gegeven. Zij zien dit als een lichtbaken in deze zeer donkere tijd. Zij voelen dat ze er niet alleen voor staan. Heel blij worden ze als mensen besluiten tot een vaste maandelijkse bijdrage, van bijvoorbeeld €10. Vele tientjes maken een mooi bedrag waar het team dan maandelijks op kan rekenen.

Eenmalige giften zijn natuurlijk ook zeer welkom.

Onderstaande stichting blijft bereid, zolang het nodig is, giften voor Oekraïne te ontvangen en door te sturen:

Nederlandse Stichting Initiatives of Change
IBAN: NL49 ABNA 025 762 1202
o.v.v. maandelijkse gift OF eenmalige gift voor Oekraïne.

Bekijk ook de prachtige video BARANIVKA: nature, community & art voor een indruk van het werk dat de Baranivka-gemeenschap doet, geïnspireerd door natuur, kunst en saamhorigheid.

Hennie de Pous-de Jonge

PS: Via de website van Solidarity in Action (Ukraine | Solidarity In Action) kun je je aanmelden voor hun nieuwsbrief.