In het antropoceen, het geologisch tijdperk van de mens, waant de mens zich heerser over de natuur. Alles kan en mag door ons worden beïnvloed en naar eigen behoefte worden geconsumeerd. Deze menselijke activiteiten leiden tot desastreuze gevolgen voor de aarde en klimaatverandering is één ervan. Hoe anders is het wereldbeeld dat onder diverse inheemse bevolkingsgroepen leeft! Daar is de mens, die respect heeft voor alles dat leeft, een onderdeel van de natuur. Dankzij deze filosofie leven diverse inheemse volkeren al eeuwenlang in harmonie met de natuur.
Jessica benoemt vele successen in landen waar de natuur al rechten krijgt, niet in de laatste plaats dankzij de stem van de inheemse bevolking. In 2008 heeft Ecuador de Rechten voor de Natuur voor het eerst opgenomen in de grondwet. In 2017 heeft Whanganui in Nieuw-Zeeland, dankzij de Maori, als de eerste rivier ter wereld juridische rechten toegekend gekregen. Vorig jaar heeft Spanje als eerste Europese land rechten aan lagune El Mar menor gegeven om vervuiling halt toe te roepen. Bangladesh heeft stromen en bijrivieren rechten toegekend. In Brazilië werden de rivier San Francisco en de rivier Doce erkend als rechtspersoon, evenals de rivier Atrató in Colombia. Mexico-Stad en de deelstaat Oaxaca hanteren ook het concept van ‘rechten van de natuur’.
Maar ze erkent dat er ook vele tegenvallers zijn. Eén hiervan is zelfs in eigen land waar ze vergeefs vocht voor de rechten van de Waddenzee. Maar ze gaat onvermoeibaar door in haar strijd. Tijdens het Q&A gedeelte drukt ze de toehoorders op het hart dat je geen jurist hoeft te zijn om activist te worden voor de natuur.
Na deze inspirerende lezing blijkt tijdens de borrel dat het woord ‘activist’ nog veel negatieve associaties oproept, wat sommige vrouwen ontmoedigt om actief te strijden voor hun idealen. Zoals een deelneemster zei, als activist krijg je ook veelvuldig te maken met onrecht en extra werkdruk. Alles gaat je aan het hart. Hoe ga je om met deze gevoelens? Hoe manage je jouw tijd?
Ik voel een nieuw thema opkomen voor een volgende IofC bijeenkomst!
Door Uyên Lu.
Foto vrouwen van de Chipko beweging: Wikipedia.
Meer lezen over dit thema:
Natuur is een grondrecht. Door Astrid Plugge. (Astrid schreef dit artikel n.a.v. deze lezing).
De rode regenworm. Door Hennie de Pous-de Jonge.
Dekoloniseer de natuur. Door Shereen Siwpersad.
Is er sprake van een groene emancipatiebeweging? Door Shereen Siwpersad.
Eigen rechten voor de natuur? Een dialoog met Jessica den Outer. Door Willem Jansen.