Overslaan en naar de inhoud gaan

Bonenburgers, kiemplantjes en 'elektrische' madeliefjes

Datum

Je hebt er wellicht nooit van gehoord: champagneblad, de eetbare bloem die in de Zuid-Chinese keuken met liefde wordt gebruikt. In het Engels wordt deze plant ook wel de electric daisy genoemd, oftwel, het elektrische madeliefje. De bloem lijkt op het eerste gezicht niet zo heel bijzonder: een lange, groene steel met een onopvallende gele kop. Toch beschrijft kwekerij Koppert Cress de bloem als ‘tintelend, elektrisch, verdovend’. Pas wanneer je een stukje ervan eet, begrijp je waarom. De smaaksensatie begint met een zoetzure smaak en een prikkelend gevoel, gevolgd door een verdovend effect op de lippen en tong. Een typisch geval van, You love or you hate it!

Op 6 mei organiseerde Initiatives of Change Nederland in het kader van Doe Groen! een vegan kookworkshop op de Haagse Hogeschool, in samenwerking met enthousiaste studenten Voeding en Diëtiek.* Ook kwekerij Koppert Cress en de Nationale Jeugdraad waren van de partij.

De middag begon met een inspirerende proeverij van Koppert Cress, een kwekerij die zich specialiseert in kiemplantjes. De deelnemers mochten uitgebreid proeven van de plantjes, die bekende smaken hadden zoals broccoli, bloemkool, knoflook en zelfs oester! Hoewel niet iedereen alles even lekker vond, waren we allemaal verbaasd over hoeveel smaak zo’n klein plantje heeft. En, als we Koppert Cress mogen geloven, zijn ze ook nog eens súpergezond!

Daarna was het tijd om zelf aan de slag te gaan in de keuken. Op het menu stond een vegan hamburger van bonen en een vegan aardbei basilicum parfait. Het resultaat mocht er zijn! De bonenburger was niet alleen heerlijk, maar ook nog eens eenvoudig om te maken. Prak een combinatie van verschillende bonen fijn, meng het met havermout, bak het met je favoriete kruiden en klaar! Daarna is het een kwestie van de burgers aankleden met je favoriete ingrediënten, zoals tomaat, uien of en/of augurk. Je leest beide recepten onderaan!

Na de lunch was het tijd voor de presentatie van de Nationale Jeugdraad over het maken van duurzame voedselkeuzes. Tijdens de presentatie werd er meegedacht over oplossingen: welke duurzame voedselkeuzes vinden we haalbaar? Vaker vegetarisch en vegan eten was de optie die de meeste animo kreeg. Dat blijkt ook uit de enquête van de studenten achteraf: 75 procent van de deelnemers gaven aan vaker vegan te willen koken. Bekijk hieronder de mooie poster van de studenten voor nog meer inzichten!

Volgend jaar zullen de studenten de workshop herhalen om nog meer bewustzijn onder jongeren te creëren. Een uitstekend voorbeeld van groen denken en groen doen!

Door Shereen Siwpersad.

*Doe Groen! wordt mede-gefinancierd door de Nederlandse vertegenwoordiging van de Europese Unie.