‘Geloven in Mensenrechten@75: op weg naar 75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ (UVRM) is de titel van een nieuw programma van Initiatives of Change Nederland (IofC). Met dit programma wil IofC Mensenrechten dichter bij de mensen en vooral jongeren brengen. 8 december 2022 organiseren IofC NL en de Haagse Hogeschool (HHS) samen het Festival Faith in Human Rights. Als opmaat naar dit Festival werden Janneke Wubs (HHS) en Willem Jansen (IofC NL) onlangs door Karin Hiralal van HHS geïnterviewd. Dit interview zoals hieronder staat is reeds verschenen op Medewerkersnet van HHS.
Mensenrechten: een ver-van-mijn-bed-show??
In december 2023 bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 75 jaar. Den Haag, internationale stad van vrede en recht, zal deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij laten gaan. In aanloop naar de viering van het 75-jarig bestaan van de mensenrechten in Den Haag, organiseren we bij De Haagse het Festival Faith in Human Rights. Een reeks van activiteiten in samenwerking met Initiatives of Change (IofC) Nederland voor en door studenten en medewerkers van De Haagse. En jij kunt meedenken en meedoen!
“Mensenrechten? Dat is toch iets voor mensen in Afghanistan?” Die vraag krijgt Janneke Wubs regelmatig. Namens het lectoraat Wereldburgerschap van kenniscentrum Global & Inclusive Learning organiseert zij het Festival Faith In Human Rights bij De Haagse. “We kennen vast allemaal de berichten over de internationale strijd voor de rechten van mensen in oorlogsgebieden, politiek gevangenen, vluchtelingen. Maar ook in Nederland hebben we allemaal dagelijks te maken met mensenrechten. Mensenrechten zijn van ons allemaal, van jong tot oud, en gelden wereldwijd. En we hebben er allemaal ook dagelijks mee te maken, ook al staan we daar niet altijd bij stil”.
Mensenrechten in Den Haag
Ook in ons land staan mensenrechten onder druk en is er ruimte voor verbetering. Willem Jansen, programmacoördinator IofC Nederland: “Kijk alleen al naar Den Haag, een stad met ruim 200 internationale organisaties waaronder het Internationaal Gerechtshof en vestigingsplaats van tal van (internationale) mensenrechtenorganisaties. Een stad waar al meer dan 100 jaar aan internationaal recht gewerkt wordt en die alleen daarom al doordrenkt moet zijn een 'mensenrechtencultuur. Maar ook in deze stad staan mensenrechten onder druk. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een woning, de toegang tot onderwijs, het recht op een behoorlijke levensstandaard.”
Tot je recht komen
“In Nederland nemen we mensenrechten vaak voor vanzelfsprekend aan. We zien het als taak van mensenrechtenorganisaties, advocaten en juristen en regeringen op te komen voor de rechten van mensen in andere landen”, stelt Willem. “Dat is een perspectief, maar kijk je naar mensenrechten als het recht om je als individu te ontplooien - tot je recht te komen - dan raken ze iedereen.” Ook in Nederland zien we dagelijks nieuws voorbijkomen dat gerelateerd is aan mensenrechten. Denk aan de berichtgeving over seksuele intimidatie, de discussie over de coronapas, de strijd voor gelijke rechten voor LHBTI ’s.”
Dialoog
In aanloop naar de viering van 75-jaar mensenrechten wil IofC Nederland een dialoog over mensenrechten tot stand brengen in Den Haag en werkt hierbij met verschillende maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen, waaronder De Haagse. “We willen mensenrechten op de agenda zetten zodat mensen gaan nadenken over het belang van mensenrechten voor zichzelf, medestudenten, collega’s, buren en stadsgenoten. En met elkaar in gesprek gaan over hoe ze elkaars rechten kunnen waarborgen en respecteren.”
Mensenrechtencultuur
“Hoe gaan we binnen De Haagse om met mensenrechten? Komen we als medewerker of student goed tot ons recht? Wat betekenen mensenrechten voor ons als (toekomstig) professionals?” "Over die vragen naar onze eigen mensenrechtencultuur willen we het komende jaar met elkaar binnen De Haagse in gesprek” licht Janneke toe, gevraagd naar de plannen voor komend jaar. “Dit gesprek is natuurlijk al gaande. Studenten zijn aan de slag met mensenrechten. Zo onderzochten studenten van de opleiding Huidtherapie het recht op schoonheid. In het onderwijs zien we ook regelmatig aandacht voor mensenrechten. Zo hebben we bijvoorbeeld een minor Kinderrechten en een minor Practitioner peacebuilding. Kenniscentra, waaronder die van Global Governance en Global & Inclusive Learning doen onderzoek naar het thema mensenrechten".
Festival
Voor eind dit jaar staat het Festival Faith In Human Rights op het programma. "We willen dan met elkaar in gesprek gaan over de mensenrechtenthema’s die voor ons belangrijk zijn". De plannen blijven niet beperkt tot praten. “We willen bijvoorbeeld ook docenten die (meer) met mensenrechten aan de slag willen in het onderwijs ondersteunen met tips, good practices en handvatten".
Meedoen of meer weten?
- Wil jij meepraten over mensenrechten bij De Haagse?
- Welke mensenrechten zijn voor jou belangrijk, wil je meer over weten of mee aan de slag?
- Heb jij ideeën voor activiteiten of projecten rond het thema mensenrechten?
- Heb je vragen over hoe je mensenrechten in je onderwijs vorm moet geven?
Neem dan contact op met Janneke Wubs, docent-onderzoeker, j.m.wubs@hhs.nl
Meer weten?
- Meer informatie over mensenrechten vind je op de website van het College voor Mensenrechten.
- Wil je in actie komen voor mensenrechten? Dan kun je terecht bij verschillende organisatie waaronder IofC Nederland en Amnesty International Nederland.
Over Faith in Human Rights
Het IofC-programma Faith in Human Rights (Geloven in Mensenrechten) werkt toe naar de viering van 75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, op 10 december 2023. Het Haagse Vredespaleis is hiervoor al gereserveerd.
Dit is het eerste artikel in de serie Faith In Human Rights bij De Haagse. Het volgende artikel verschijnt in februari en gaat over een onderzoek van studenten Huidtherapie over het recht op schoonheid. Heb jij hier vragen over of heb je suggesties voor een artikel in deze serie? Stuur dan een e-mail naar Janneke Wubs.
Door Karin Hiralal, De Haagse Hogeschool (bron: Medewerkersnet)